top of page

RECOMANACIONS PER COMBATRE L'AL·LÈRGIA PRIMAVERAL

La primavera arriba amb els seus efectes més immediats: picor als ulls, llagrimeig, congestió nasal, mucositat, picor a la gola, esternuts, tots aquest són alguns símptomes de l’al·lèrgia al pol·len que es veuen també potenciats pel descens de la humitat en l’ambient i l’augment de la temperatura. S’estima que aquest trastorn afecta més de vuit milions de persones a l'estat espanyol i cada any es pateix amb més intensitat.LA REACCIÓ IMMUNITÀRIA


L’al·lèrgia es desencadena quan l’organisme reacciona contra certes substàncies externes. Solen ser innòcues, però el sistema immunitari les confon amb patògens – responsables de desenvolupament de malalties. En el cas de l’al·lèrgia primaveral, aquest procés es produeix quan un gra de pol·len entra en contacte amb les mucoses del nas i la gola. És aleshores quan l’organisme comença a segregar histamina, una substància que en qüestió de segons origina esternuts i secreció de mucositat per intentar eliminar l’invasor del cos. Després s’activen els limfòcits, unes cèl·lules que alliberen substàncies que provoquen símptomes com ara mal de cap, nas tapat i sensació de malestar general.LA MALATIA AL·LÈRGICA MÉS COMUNA


L’OMS considera la rinitis al·lèrgica una de les sis malalties que més freqüentment afecten la població. Es tracta de la reacció al·lèrgica de les membranes de la mucosa nasal quan entren en contacte amb una o més substàncies al·lergògenes. N’hi ha de dos tipus, les estacionals (persones sensibles als pòl·lens de les plantes i a les espores de fongs i floridures) i les cròniques (causades pels àcars, pèls i cèl·lules de descamació dels animals domèstics, i espores de fongs).DETECCIÓ I PREVENCIÓ


El mètode més comú per detectar una al·lèrgia són els tests cutanis, que mesuren la resposta de la persona a un al·lergogen de prova que s’injecta per via intradèrmica.


És molt difícil prevenir les al·lèrgies, tot i que hi ha algunes recomanacions, coma ara evitar els al·lergògens, evitar estar massa estona a l’aire lliure en èpoques de pol·linització, o evitar catifes, coixins de plomes i mantes de llana.CONSELLS DE Prevenció


Podem controlar els símptomes que presenten les al·lèrgies seguint unes petites recomanacions .


Infusions de te

El te (sobretot el te verd o el te kombucha) conté antihistamínics naturals que ajuden a reduir els símptomes de l'al·lèrgia. Optar per una tassa de te calent quan t'acabis de llevar ajuda a prevenir els esternuts. Per als ulls vermells, no hi ha res com unes bossetes de te usades ben fredes per desinflamar i reduir les vermellors.


Plats sense espècies

Durant els dies en què els pics d'al·lèrgia són més pronunciats, convé evitar els plats massa especiats o picants, ja que redueixen l'efecte antihistamínic en provocar grans fluxos d'histamina, que afecta doblement en temporada d'al·lèrgies.


Probiòtics

En època d'al·lèrgies és important mantenir el sistema immunitari en bon estat, per la qual cosa els probiòtics fan la funció perfecta: el kèfir, el iogurt, sopes de miso o el xucrut es tornen imprescindibles a l'hora de reduir els símptomes de l'al·lèrgia.


Omega-3

Gràcies al seu poder antiinflamatori, els àcids grassos Omega-3 continguts en aliments com la tonyina o el salmó ajuden a millorar dos dels efectes més directes de l'al·lèrgia: l'asma i la pell irritada.


Antioxidants naturals

La funció antioxidant treballa com un antihistamínic natural, de manera que aliments com les cebes, pebrots, fruites del bosc o el julivert, es fan imprescindibles durant la temporada d'al·lèrgies, ja que contenen quercetina, un dels principals antioxidants, presents en fruites i verdures.


Dieta mediterrània baixa en sal

Reduir el contingut de sal dels aliments millora els símptomes de l'asma així com el funcionament dels pulmons. A més, optar per una de les dietes més sanes del món com és la mediterrània (molt completa en fruites, verdures, cereals, peix i, sobretot, oli d'oliva) és l'arma perfecta contra els símptomes més aguts de l'al·lèrgia.


Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Buscar per tags
bottom of page