top of page

KINESIOTAPE o TAPE NEUROMUSCULAR


La introducció del Kinesiotape (KT) en la nostra societat ens arriba clarament de forma visual. Qui no ha vist algun dia aquell atleta, futbolista, saltador… duent unes cintes de colors al llarg d’una estructura muscular, o recobrint una articulació.


Quasi tothom les ha vist, molta gent ja n’ha dut, però encara no queda molt clar quin és l’efecte ni la tècnica que s’utilitza. Per entendre-ho ens hem de remuntar als anys 70, quan el Doctor en quiropràxia Kenso Kase va fer una deducció prou interessant: si hi ha un procés inflamatori, l’espai intersticial disminueix, reduint així la circulació de fluids i augmentant la pressió dels neurotransmissors encarregats de donar la informació del dolor.


La seva idea va ser crear un teixit que després de col·locat sobre la part afectada, intentés elevar la pell respecte dels teixits profunds i d’aquesta manera millorar l’intercanvi de fluids.

Podríem dir que les grans virtuts de KT son la seva capacitat analgèsica en processos inflamatoris, contractures, sobrecàrregues i el seu poder de drenatge, bàsic per edemes, traumatismes i processos inflamatoris. També te un gran funció a nivell articular, de lligaments i tendons (esquinços, sobrecàrregues tendinoses, inestabilitat articular...)


El Dr. Kase va seguir investigant sobre altres incògnites per millorar l’efecte del KT com, per exemple, el color del teixit, l’elasticitat, la textura, el tipus de cola, sobre quines estructures es podia col·locar, a quins teixits afectava, etc. 1


Tot aquest treball i la divulgació exponencial que ha tingut des de fa 20 anys (i especialment els últims 5) ha fet que avui en dia els treballs d’investigació sobre el KT sigui molt amplis, encara que poc estructurats2. Això ens demostra l’interès que aquesta tècnica ha tingut recentment, però que cal un mètode més acurat a l’hora d’assentar les bases de la seva eficàcia i metodologia.


Al meu parer el KT és una eina fantàstica com a complement d’un massatge o d’altres tècniques, però que com a tècnica en si mateixa queda una mica justa en els efectes a llarg termini. Quan realitzem un massatge, hem de pensar de forma global; motius, moviments, estructura, teixits, fluids, inflamació... El KT es fantàstic a nivell post tractament, perquè ens ajuda clarament i de forma immediata a que les sensacions siguin millors. Tot allò que vulguem corregir, millorar o equilibrar es veurà reforçat per l’efecte del KT degut a que durant els 2-4 dies següents a col·locar-los els “tapes” estaran fent els seu procés sobre els teixits afectats.

___________________________________________


1) Article al The Guardian que ens parla de les meravelles de KT segons Kenzo Kase.

2) Estudi sobre el Kinesiotape
Imatge: Xavi Jané


Imatge: Xavi Jané

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Buscar per tags
bottom of page