top of page

DIETA ALCALINA

L'equilibri àcid-base és necessari per a l'acció normal de tots els processos metabòlics del nostre cos. El pH és un valor per mesurar l'acidesa o alcalinitat d'una substància, indicant el percentatge d'hidrogen que trobem en ella i mesurant la quantitat d'ions àcids (H+). El nivell del pH de la nostra sang és un indicador de l’estat de salut del nostre organisme. L'escala global del pH oscil·la entre 0 i 14.


Per norma general, el pH de la nostra sang és lleugerament alcalí (7,35-7,45). Un valor per sota de 7 es considerarà que la sang es troba en un estat àcid, mentre que si està per sobre serà alcalina.


Un pH àcid indicarà un desequilibri dins la nostra sang que pot ser la causa de moltes malalties. Podent ocasionar falta d'energia, fatiga crònica, molèsties gastrointestinals, refredats i infeccions freqüents, al·lèrgies, mal de cap, confusió, falta de son, osteoporosi, inflamació, inici de formació de cèl·lules canceroses, etc.La nostra alimentació influeix directament en el valor del pH i en l'equilibri àcid-base.


L'índex PRAL* indica la quantitat d'àcid eliminat pels ronyons i descriu si un aliment es metabolitzarà àcid o alcalí dins l’organisme. Els valors negatius són saludables, mentre que els positius indiquen que aquest aliment acidificarà la sang i per tant, per evitar complicacions en la nostra salut, hem de reduir-lo o eliminar-lo de la nostra dieta. Com és d'esperar les carns, peixos, formatges i sucres refinats, presenten un valor positiu perjudicial per al nostre organisme, mentre que les fruites i verdures alcalinitzen la nostra sang. La base d’una dieta alcalina hauria d’aportar un 60% d'aliments alcalins i un 40% d'aliments àcids.Alguns dels aliments alcalins que hauríem d'introduir o augmentar-ne el consum si volem anar vers una dieta més alcalinitzant, que no pas acidificant, serien:


· Verdures i hortalisses: col, bròquil, enciam, pastanaga, coliflor, api, etc.

· Fruites: poma, raïm, alvocat, pera, llimona, taronja, etc.

· Germinats: soja, bròquil, alfals, herba de blat, herba d'ordi, etc.

· Grans: fajol, quinoa, amarant i cereals integrals.

· Fruits secs i deshidratats: ametlla crua, orellanes, figues, goji, etc.

· Algues i productes asiàtics: Chlorella, spirulina, nori, wakane, daikon, tofu, umeboshi, reishi.

· Tisanes depuratives: dent de lleó, card marià, ortiga verda, cua de cavall, fonoll i arítjol.

· Te verd.

· Condiments i espècies: julivert, mostassa, gingebre.

· Sal de l'Himàlaia i sal marina sense refinar.

· Edulcorants: stevia.* Càrrega àcida potencial renal.


Adaptat de: Manantial de Salud www.manantial-salud.com

Comments


Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Buscar per tags
bottom of page