top of page

HARPAGOFITO

L’ Harpagofito, planta ancestral de la medicina popular Africana, ha estat objecte de profunds estudis (sobretot a Europa occidental) a causa de la seva sorprenent activitat antiinflamatòria, aconseguint en aquests països una ràpida i espectacular difusió.

L'abordatge antireumàtic té sempre un enfoc a llarg termini, que presenta abundants problemes de tolerància, ja que la farmacologia al·lopàtica antireumàtica (fenilbutazona i derivats) comporta efectes secundaris greus.Entre les substàncies vegetals que han revelat tenir una acció antiinflamatòria més important, està l’Harpagofito. És una planta herbàcia, de la família de les pedaliáceas, localitzada a les regions confrontants al gran desert del Kalahary (Kenya, Namíbia, Sud-Africa). S'utilitzen les arrels que formen tubercles de fins a 6 cm d'ample i 20 de llarg.L'ús de l'Harpagofito és molt freqüent en les poblacions de l'Àfrica del Sud, sobretot indicant-lo per a combatre disfuncions reumàtiques, però també s'utilitza per l'aparell digestiu, al·lèrgies, etc.

Principis actius.

Principals components:

Els principals components actius, els constitueixen segons els Drs. P. Tuman i R. Llum, tres glucósidos del grup dels iridioides:

- Harpagósido.

- Harpágido.

- Procúmbido.

Propietats:

- Antiinflamatori.

- Estimulant biliar.

- Analgèsic.

- Antiespasmòdic.

- Activitat sobre la funció hepàtica, basat en l'eliminació de urotoxinas.


Els diversos estudis sobre la planta, amb experimentació en animals i les posteriors evidències clíniques sobre persones, ofereixen una àmplia documentació i estadístiques sobre l'èxit important coadjuvant en l'abordatge del reuma, ja que en molts dels casos la teràpia corticoide va poder ser reduïda si més no en un 50%Indicacions: pot ser útil davant disfuncions com ara

- Reumatisme.

- Artritis, gota.

- Estats pletòrics.


Contraindicacions: No és troben, i en els tests toxicològics efectuats, s'ha demostrat la seva febilíssima toxicitat. Dosatge:

- Infusió: 10grs/l. 2 tasses diàries.

- Extracte fluid: de 8 a 10 gotes 2 vegades al dia.

- Comprimits: 1 comprimit 1-2 vegades al dia.

Normalment les tomes d’Harpagofito, solen prolongar-se durant 20 dies, descansant els 10 restants del mes, i reprenent-se si es considera necessari el mateix cicle.

Comments


Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Buscar per tags
bottom of page